Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Accepto
ISO 17100. Bureau Veritas Certification. ES1 18682-1 +34 93 539 69 10 +34 93 539 69 10

Camp de batalla

03-12-2021

Ens agrada reflexionar sobre la vida de les paraules. Com el nostre discurs natural les altera, les complica, les utilitza, les barreja i les perfecciona per tal que compleixin amb la seva única finalitat, que és la comunicació. I com, paraules i conceptes vells, venen a satisfer les noves necessitats de canvi cultural i tècnic. En totes les èpoques, a cada necessitat, la nostra imaginació aplica un remei.

Posem per cas la paraula bateria. Tan vulgar i alhora tan complexa. Si diem bateria probablement la nostra ment ens porta al món de l'electricitat i de l'electrònica. Què seria de nosaltres sense bateries elèctriques? Des que el Sr. Volta les va inventar, pels albors del segle XIX, han format part essencial de qualsevol artefacte elèctric portàtil. Eren senzilles, pobres i de curta durada. Però van arribar tres coses que les necessiten indefectiblement: el telèfon mòbil, l'ordinador portàtil i, finalment, i amb més força que les altres, el cotxe elèctric. Les tres deuen la seva vida a la bateria. I, per tant, la seva durabilitat, potència i eficàcia són un objectiu prioritari dels científics i enginyers.

Però, pensant en la paraula, de seguida venen a la ment altres usos: conjunt de coses que formen un grup, arma d'artilleria, pallissa o càstig. Quina relació hi ha entre aquests diferents usos?

Anem al començament. D'una veu indoeuropea, bhat, amb el significat de colpejar, s'incorpora al llatí batuere. Significa colpejar, però per similitud, també batre. I d'aquí ens ve:

Bat, amb el qual es colpeja la pilota, i batedor de criquet i beisbol.

Batalla, on es lluita, es colpeja i es bat. Amb els seus derivats camp de batalla, batalló, batallar.

Batedora, que serveix per batre, colpejant les substàncies.

Napoleó disposa les seves peces, els seus canons, alineats en grups amb els quals batre de forma eficient el camp de batalla i a les tropes enemigues. Crea la bateria d'artilleria: diversos canons junts i alineats formant una unitat. Per antonomàsia s’anomenarà a partir d'aquí bateria a qualsevol grup d'objectes que formin una unitat.

Quan Volta va unir en línia diverses cèl·lules de metall i separadors àcids per crear aquest dispositiu de creació o emmagatzematge de l'energia elèctrica, disposades com estaven en línia, les va anomenar bateria, com les peces d'artilleria. També hi donem el nom de  pila perquè es col·loquen una sobre l’altra. Qüestió d’ordre.

Tornar

Contacta amb nosaltres

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets escrivint a info@interglossa.com. Informació addicional: Pot ampliar la informació en l'enllaç de Política de Privacitat."